Για τους μαθητές

Εκδρομές

ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - 9 ΔΕΚ PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 09 Δεκέμβριος 2012 19:32

Η δεύτερη κυριακάτικη συνάντηση είχε εξαιρετική επιτυχία!

Για διάφορους λόγους: καλή παρέα, παλιοί γνώριμοι (μαθητές) που πέρασαν να μας δουν,

πολύ καλή ταινία, μεγάλο κέφι στο παιχνίδι, σοκολατόπιτα και βάφλες, κλπ.

 

9dek2

 

9dek3

 

9dek4

Κέικ σοκολάτας και Βάφλες με μερέντα!

9dek5

Ιστορική κατασκευή!

9dek9

Έτοιμοι για μονομαχία!

9dek10

 

9dek12

Όποιος γελάει χάνει!

9dek11

Πότε θα αρχίσει επιτέλους η ταινία!

 9dek6

Κουβεντούλα!

 9dek1

Παλιές γνωριμίες!

Η ταινία που είδαμε ήταν το Gran Torino (2008).

Σκηνοθεσία: Clint Eastwood

 

Το Gran Torino είναι ένας τύπος Ford αυτοκινήτου που πρωτοβγήκε στην αγορά το 1972. Ο Γουόλτ Κοβάλσκι δούλευε στη φάμπρικα που το παρασκεύασε και το έχει στην κατοχή του από τότε, φρέσκο κι ατσαλάκωτο, καμάρι της ακμής του, παντιέρα της βιομηχανικής κυριαρχίας του παραγωγικού, βιομηχανικού Ντιτρόιτ.

Το άψυχο σύμβολο μένει αχρησιμοποίητο, αγέρωχο και ατσαλάκωτο (σαν μια προβολή του ίδιου) στο γκαράζ του, ώσπου μπαίνει στη δοκιμασία να το κλέψει ένας έφηβος Ασιάτης γείτονάς του, για να κατορθώσει να ενηλικιωθεί στα μάτια της συμμορίας που τον εξαναγκάζει να γίνει μέλος της για να ανήκει στην τοπική λέσχη βίας και εκφοβισμού.

Χήρος, αποξενωμένος από τα ενήλικα παιδιά του, φύλακας της περιουσίας του και βετεράνος του πολέμου της Κορέας, ο Κοβάλσκι απεχθάνεται τους Χμονγκ που κάποτε πολέμησε, υπερασπιζόμενος την πατρίδα του. Αυτό το τυπικό δείγμα λευκού ρατσιστή περασμένων μεγαλείων γίνεται σταδιακά φίλος της σπιρτόζας αδελφής του δράστη και υποχρεώνεται από την ντροπιασμένη οικογένεια του νέου να δεχθεί τη συγγνώμη του βάζοντάς τον, απρόθυμα στην αρχή, να του κάνει δουλειές. Γνωρίζονται και συμπαθιούνται. Ο Κοβάλσκι καταλαβαίνει πως το μίσος του είναι άστοχο, βλέποντας τις προσπάθειες ενός φιλότιμου αλλά άγουρου ανθρώπου να γίνει χρήσιμος σε ένα περιβάλλον που απορρίπτει τη συστολή και το βουβό ήθος του.

Αποφασίζει να δράσει, γνωρίζοντας τη στρατηγική της επίθεσης.

Ο Walt Kowalski είναι φοβερά συμπαθής από την αρχή της ταινίας. Ανήκει σε αυτή τη μικρή ομάδα κινηματογραφικών χαρακτήρων που σε έναν φανταστικό κόσμο θα θέλαμε να γνωρίσουμε και σίγουρα να έχουμε γείτονα! Απόλυτα ευθύς κι αυθεντικός, χωρίς ίχνος υποκρισίας και με έναν μοναδικό τρόπο αντιμετωπίζει όλους αυτούς που υποστηρίζουν ότι θέλουν το καλό του. Αξέχαστες θα μείνουν οι ατάκες του στον νεαρό ιερέα που προσπαθεί να τον πείσει να εξομολογηθεί για την σωτηρία της ψυχής του, με αποκορύφωμα την απάντησή του στο γιατί δεν κάλεσε την αστυνομία κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου στην γειτονιά. «Προσευχήθηκα να έρθουν, αλλά δεν απάντησε κανείς» λέει ο Kowalski όλο ειρωνεία και το κοινό ίσως κουνάει ευχαριστημένο το κεφάλι αφού η αγανάκτησή του για έναν επιφανειακό και γεμάτο υποκρισία κόσμο βρίσκει επιτέλους φωνή μέσα από τα λόγια του ήρωα.

Το Gran Torino είναι ένας τύπος Ford αυτοκινήτου που πρωτοβγήκε στην αγορά το 1972. Ο Γουόλτ Κοβάλσκι δούλευε στη φάμπρικα που το παρασκεύασε και το έχει στην κατοχή του από τότε, φρέσκο κι ατσαλάκωτο, καμάρι της ακμής του, παντιέρα της βιομηχανικής κυριαρχίας του παραγωγικού, βιομηχανικού Ντιτρόιτ. Το άψυχο σύμβολο μένει αχρησιμοποίητο, αγέρωχο και ατσαλάκωτο (σαν μια προβολή του ίδιου) στο γκαράζ του, ώσπου μπαίνει στη δοκιμασία να το κλέψει ένας έφηβος Ασιάτης γείτονάς του, για να κατορθώσει να ενηλικιωθεί στα μάτια της συμμορίας που τον εξαναγκάζει να γίνει μέλος της για να ανήκει στην τοπική λέσχη βίας και εκφοβισμού. Χήρος, αποξενωμένος από τα ενήλικα παιδιά του, φύλακας της περιουσίας του και βετεράνος του πολέμου της Κορέας, ο Κοβάλσκι απεχθάνεται τους Χμονγκ που κάποτε πολέμησε, υπερασπιζόμενος την πατρίδα του. Αυτό το τυπικό δείγμα λευκού ρατσιστή περασμένων μεγαλείων γίνεται σταδιακά φίλος της σπιρτόζας αδελφής του δράστη και υποχρεώνεται από την ντροπιασμένη οικογένεια του νέου να δεχθεί τη συγγνώμη του βάζοντάς τον, απρόθυμα στην αρχή, να του κάνει δουλειές. Γνωρίζονται και συμπαθιούνται. Ο Κοβάλσκι καταλαβαίνει πως το μίσος του είναι άστοχο, βλέποντας τις προσπάθειες ενός φιλότιμου αλλά άγουρου ανθρώπου να γίνει χρήσιμος σε ένα περιβάλλον που απορρίπτει τη συστολή και το βουβό ήθος του. Αποφασίζει να δράσει, γνωρίζοντας τη στρατηγική της επίθεσης. Δεν είναι πια στρατιώτης, και σίγουρα δεν είναι πλέον μια κινηματογραφική κατασκευή, όπως ο Χάρι, που θα παρακάμψει τα τυπικά και όποιον πάρει ο Χάρος. Πηγή: www.lifo.gr

grantorino147a

Gran Torino poster
grantorino147d grantorino147b
Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 09 Δεκέμβριος 2012 20:23